Klub
Archív

Newsletter

Prihláste sa do Lúč-mailing listu, aby ste mohli pravidelne dostávať informácie o programe alebo vyhrať lístky na vybrané akcie.

PODPORA

Spustili sme kampaň.

WWW.KOLOMAZ.SK


 

06 Nov
Streda 19:00 - 21:00

Trvanie 120 min

Miesto Klub Lúč

Vstupné dobrovoľné vstupné

Robo Švarc: Joseph Beuys - "Neporaziteľný", 1963
JosephBeuys_web Joseph Beuys – večná téma diskusií o sociálnom umení.
prednáška s diskusiou

Človek a umelecký mýtus, ktorý je paušálne považovaný spolu s Andym Warholom za najvýznamnejšiu osobnosť postmoderny a za druhého najvýznamnejšieho nemeckého umelca po Albrechtovi Dürerovi. Beuysova explozívna koncepcia sociálneho umenia zasiahla takmer všetky sféry spoločnosti – od ekológie cez gender, politiku, ekonómiu, gastronómiu až po pedagogiku – a odráža sa v koncepciách súčasných autorov takmer v každom kúte planéty. (Beuys v 70. rokoch dokonca prednášal v New Yorku spolu so slovenským ekonómom/emigrantom Evženom Löblom, ktorého ekonomické koncepcie na neho hlboko zapôsobili.)

Čo však skutočne vieme o tomto sociálnom umení?

Čo mal Beuys na mysli legendárnou vetou „Každý človek je umelec“, ktorou sa pokúšal artikulovať takzvané „antropologické umenie“? Ako sa podarilo vysadiť v meste Kassel sedem tisíc stromov v rámci jedinej umeleckej akcie a prečo tento človek vysvetľoval obrazy mŕtvemu zajacovi? Smutným faktom ostáva, že Beuysove intencie sú v súčasnosti niekedy až smiešne simplifikované, vulgarizované a dezinterpretované, rovnako ako jeho pedagogická koncecpia a okolnosti jeho prepustenia z akadémie v Düsseldorfe roku 1972. Prečo Beuys sedem rokov trvajúci a vyčerpávajúci súdny proces s ministerstvom vedya výskumu NRW nakoniec vyhral? Stalo sa tak po návrate z documenty 6 v Kasseli, ktorej sa zúčastnila aj Charta 77.

------------------------------------------------------------------

Robo Švarc (Bratislava, 1983)

Maliar, grafik a performer. V rokoch 2005-8 študoval na VŠVU v Bratislave a v rokoch 2008-2015 na Kunstakademie Düsseldorf. V roku 2013 rozbehol dlhodobý projekt Lecture Art, ktorého základnou myšlienkou je rozpútať dialóg nielen medzi umelcami, ale medzi všetkými, ktorým aktuálny kultúrny a sociálny stav nie je ľahostajný, a ktorých znepokojujú ataky na základné ľudské práva, na ľudskú dôstojnosť a na slobodu. Súčasťou tohto projektu sú prednášky, semináre, workshopy, kruhové diskusie, gastronomické eventy, pričom dôraz je kladený na internacionálne zloženie aktérov a prepojenie rôznych komunikačných modelov. Autor je totiž presvedčený, že súčasné problémy nie sú uchopiteľné v teritoriálnych kategóriách. Od roku 2009 spolupracuje s maďarsko-nemeckým umelcom Arpadom Dobribanom, ktorý vyše 20 rokov rozvíja antropologický koncept „Umenie varenia a kultúra jedenia“. Od roku 2014 spolupracuje tiež s nemeckým akcionistom Johanessom Stüttgenom, ktorý bol najbližším spolupracovníkom Josepha Beuysa. Aktuálne pracuje na teoretickej štúdii o Beuysovej koncepcii sociálnej plastiky. Publikuje v časopise Salto.