Klub
Archív

Newsletter

Prihláste sa do Lúč-mailing listu, aby ste mohli pravidelne dostávať informácie o programe alebo vyhrať lístky na vybrané akcie.

PODPORA

Spustili sme kampaň.

WWW.KOLOMAZ.SK


 

03 Nov
Utorok 18:00 - 19:30

Trvanie 90 min

Miesto Klub Lúč

Vstupné Voľný

CHOICES: SLOBODA V ŠKOLE
365_choices_365 Sloboda v škole - naivný idealizmus alebo nevyhnutnosť?
S alternatívnym prístupom k vzdelávaniu a výchove detí prišla Maria Montessori už začiatkom 20. storočia. Napriek tomu sa myšlienka, že dieťa je samostatne sa rozvíjajúca, rešpektu hodná a individuálna bytosť, uplatňuje v praxi len so značnou dávkou opatrnosti. Ako sa v poslednom storočí zmenil prístup k vzdelávaniu detí? Slobodné školy si deti i rodičia pochvaľujú, v ďalších fázach vzdelávania či v zamestnaní však niekedy narážajú na realitu okolitého sveta, ktorý nereflektuje hodnoty vštepené školou. Sú také školy vhodné pre všetkých? Nezvádza priveľa slobody k zneužívaniu systému? Kde hľadať rovnováhu? Prečo niektoré rodiny praktizujú, či uvažujú dokonca o domácom vzdelávaní svojich detí? Čo sú jeho prednosti a nevýhody? Ideme s výchovou a vzdelávaním správnym smerom? A čo je najdôležitejšie - kde chceme skončiť?
Viera Krajčovičová
podporovateľka homeschoolingu – domáceho vzdelávania, vyštudovaná pedagogička
Vierka má vysokoškolské vzdelanie a mohla by vyučovať matematiku a fyziku niekde na gymnáziu. Rozhodla sa inak. Má šesť detí a okrem najstaršej dcéry, učí všetky ostatné doma. Je predsedníčkou občianskeho združenia Domáce vzdelávanie na Slovensku, ktoré združuje rodiny praktizujúce, či uvažujúce o domácom vzdelávaní. Rodičov v ňom spája rozhodnutie prebrať plnú zodpovednosť za výchovu a vzdelávanie svojich detí. Nie je fanatička. Je náročná na seba aj na deti a je pevne presvedčená, že kvalitne sa vzdelávať je možné len bez stresu a s radosťou.
Vlado Burjan
šéfredaktor časopisu DOBRÁ ŠKOLA, riaditeľ EXAM testing, organizátor podujatí Cesty k dobrej
škole Vlado učil matematiku na gymnáziu, neskôr pracoval na ministerstve školstva, vo Výskumnom ústave pedagogickom či ako externý pedagóg na vysokej škole. Už 21 rokov je riaditeľom spoločnosti EXAM testing a od septembra 2009 aj vydavateľom a šéfredaktorom časopisu DOBRÁ ŠKOLA. Je uznávaným odborníkom, ktorý často vystupuje na rôznych konferenciách a v televíznych diskusiách. Je presvedčený, že školy sa musia výrazne zmeniť, aby mohli úspešne fungovať. Rád by dal školám, učiteľom, rodičom i žiakom viac slobody, pretože verí v jej potenciál. Zmeny treba podľa neho robiť postupne, a nie centrálne. A hlavne s nimi treba začať už dnes.
Choices sú večerné rozhovory so zaujímavými ľuďmi. Moderuje ich Ivan Ježík z Voices. Projekt podporili Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis a Klub Lúč. Vstup na podujatie je voľný.