Klub
Archív

Newsletter

Prihláste sa do Lúč-mailing listu, aby ste mohli pravidelne dostávať informácie o programe alebo vyhrať lístky na vybrané akcie.

PODPORA

Spustili sme kampaň.

WWW.KOLOMAZ.SK


 

24 May
Piatok

Vstupné € 5 / na mieste

NVMERI (ex THE UNIQUES) + PURIST (SK)
Img_big_1182 Nič viac nespája epochy ľudstva viac ako čísla. Most minulosti s budúcnosťou, človeka s vesmírom, záhad s vedomosťou, či zvukov s hudbou.   Nvmeri, latinsky čísla, je názov tohto slovenskeho tria a je tiež pomyselným mostom antického s futuristickým. Viac ako most pôsobí často ako horská dráha, každopádne pevne zakládmi v zemi. Je dosť možné, že ti ich hudba bude niečo pripomínať. Ale v nečakaný moment ťa v tejto domnienke zastaví, no bez pocitu neistoty. Niečo ako keď vyjdeš z domu a máš tušenie, že si nechal doma kľúče ale vzápatí ich nahmatáš vo vrecku. Nvmeri sú Pišta Kráľovič, Palo Javorník a Miro Tuchyňa. Navonok tichí chlapci. Celý svoj teenagerský vek vyrastajú inak ako ich rovesníci. Kým vačšina už zažíva prvé strety s užívaním si mladosti, chlapci už po stý krát improvizujú a všemožne sa snažia obmeniť obohraté kresťanské hymny či vymyslieť nové euforické ťahavé medzihry navodzujúce mystickú náladu medzi múrmi kostolov. Pišta sa 21 ročný sťahuje s krízou osobnosti z mesta do mesta a skúša to s rôznymi ľuďmi, aby nakoniec znova zistil, že niečo úprimné a predsa veľkolepé je možné hrať iba s ľuďmi s ktorými hrával od malička. V hlavnom meste Slovenska tak nájde svojich dávnych spoluhráčov a to, že chalani vyrastali v rovnakom prostredí sa značne odrazí na ich hudbe aj do budúcnosti. Veľký míľnik prichádza s Pištovým prvým Pentiom a objavením nekonečných možností synťákov a samplov, čo pre neho ako gitaristu otvára úplne iné neprebádané zóny. V spojení komplexných a pri tom jednoducho stráviteľných aranžmánov, rozpohybujúcich beatov, šumivých synťákovych plôch, psychadelických sólových úletov či Pištovho vyššie položeného hlasu je cítiť značnú inšpiráciu naprieč dekádami. Hustá sieť zvukov však pôsobí premyslene jednoducho, ľahko zateká do podvedomia, podobne ako kapelový vizuál plný rovných línií a monochromatickej škály farieb. Ako chalani sami vravia: “Jedna zo silných predstáv, ktorá nás motivuje je, že pri niečom, čo tvoríme viacmenej pre vlastné potešenie niekto jazdí krajinou, niekto stojí v MHD a niekto sa snaží zabudnúť na posratý deň v posteli.” Pod menom The Uniques si prvým EP rýchlo získavajú svoju fanúšikovskú základňu.V roku 2010 si ich prvý album From The Dust vyslúži cenu alternatívneho albumu roka 2010 podľa kritikov na udeľovaní cien RadioHead Awards. Ten ich dostáva aj do playlistov rádií a na väčšie pódiá nie len domácich festivalov ako Pohoda či Grape, ale aj do zahraničia ako showcase festivaly Eurosonic Noorderslag v Holandsku, Waves Viedeň, či rôznych klubov v Nemecku, Anglicku, Rakúsku a Čechách. Zaujme tiež Berlínske vydavateľstvo Pale Music, ktoré dosku v Nemecku vydáva v roku 2011. Po pár rokoch existencie The Uniques v marci 2013 nečakane kapela mení meno a vizuálny koncept. Energia a nálada však ostáva zachovaná ako to dokazuje aj prvý singel Hardwired. NVMERI vydajú svoj 13 songový album na jar 2013. PURIST
PURIST sú bratislavská kapela fungujúca od roku 2011. Názov kapely pochádza z čistých a priamych myšlienok moderného umenia ako architektúra a dizajn. Je to práve zosobnenie a prezentácia týchto kreatívnych myšlienok, ktorá odlišuje kapelu od súčasnej modernej tvorby na Slovensku a ovplyvňuje ich zvuk a tvorbu.