Divadlo
Archív

Newsletter

Prihláste sa do Lúč-mailing listu, aby ste mohli pravidelne dostávať informácie o programe alebo vyhrať lístky na vybrané akcie.

PODPORA

Spustili sme kampaň.

WWW.KOLOMAZ.SK


 

14 Sep
Sobota 18:00 - 19:00

Trvanie 60 min

Miesto Prvá komorná divadelná scéna

Vstupné dobrovoľné vstupné

Krzystof ROGACEWICZ (PL): Kontrabas
Rogac_luc

Príbeh hudobníka, ktorý zaberá najnižšie poschodie orchestrálnej hierarchie, titul kontrabasista. Akcia sa odohráva v byte hlavného hrdinu. Jeho nezaujímavý, neúspešný život sa podriadil najnevďačnejšiemu nástroju, pre ktorý žiadny skladateľ nechce písať koncerty. V predstavení sú to kontrabasy, ktoré sa stávajú centrom javiskových podujatí, fyzicky aj dramaticky, sprevádzajúcich skromného hudobníka v každom okamihu jeho priemerného života – na profesionálnej, rodinnej a sociálnej úrovni a komentuje všetky zlyhania, sklamania, nenaplnené plány a túžby hrdinov. Je to jeho prekliatie, ale aj zmysel života.

Príbeh kontrabasistu, roztrúsený hudobnými odbočkami, je vlastne akýmsi vyznaním, sebareflexiou, pokusom o systematizáciu vlastnej biografie, ktorej sa hrdina snaží dať tvar a význam. Pohárik alkoholu každú chvíľu, hudobník si pamätá svoju (nie úspešnú a ešte menej impozantnú) kariéru, príbeh o jeho milostných vzťahoch (tiež nie veľmi úspešných) a nakoniec – definuje špecifickosť hudobného sveta s jeho vnútornou hierarchiou, komunikačný kód, zákony. S každým novým pohárikom však príbeh stráca svoj pôvodný, vtipný a príležitostný charakter, stáva sa históriou nasýtenou horkosťou, osamelosťou, neplniteľnosťou, ktorú hudobník čoraz ťažšie maskuje anekdotami.

Autor: Patrick Süskind
Dramaturgia, réžia, hrá: Krzysztof Rogacewicz

Predstavenie sa hrá v poľskom jazyku.