Divadlo
Archív

Newsletter

Prihláste sa do Lúč-mailing listu, aby ste mohli pravidelne dostávať informácie o programe alebo vyhrať lístky na vybrané akcie.

PODPORA

Spustili sme kampaň.

WWW.KOLOMAZ.SK


 

12 Sep
Štvrtok 20:00 - 21:00

Trvanie 60 min

Miesto Prvá komorná divadelná scéna

Vstupné € 5 / rezervácie € 5 / na mieste

Martin Pechlát, Studio Rote (CZ): Zjevení Pudla
Zjeveni_pudla_klubluc_01

Zjevení pudla je monolog fiktívneho herca, tesne po odohraní predstavenia Goethoveho Fausta. Tvorí akýsi dovetok k slavnej dramatickej básni, predovšetkým k známej scéne premeny pudla na Mefista, z ktorej pochádza ustálené spojenie „jadro pudla“. Túto scénu využíva k polemike nad schopnosťou divadla ovplyvňovať nielen herecký život. Predstaviteľ Fausta v šatni analyzuje podivné udalosti, ktoré sa na scéne odohrály v priebehu „rutinného” predstavenia. Kvôli svojej vzťahovačnosti, domýšlaniu a konspiračným myšlienkam potom zišťuje, že jeho budúcnosť nie je vôbec istá.

„Text odkazuje k netečnosti, na které jako by se současná společnost mlčky domluvila. Po prvním čtení nám začalo rezonovat téma neschopnosti rozeznat zlo. Právě to pro nás představuje pudl – cokoli, o čem netušíme, že by mohlo znamenat zkázu. Pohybujeme se na neznatelné hranici mezi divadlem a realitou,“ dodáva režisér Ondřej Škrabal.

Monológ "Zjevení pudla" vznikol priamo pre herc Martina Pechláta, ktorý v súčasnej dobe Fausta stvárňuje v inscenácií Jana Friča v Národnom divadle v Prahe.

Hrá: Martin Pechlát
Text a réžia: Ondřej Škrabal
Hudba: Aid Kid
Kostýmy a bábky: Tereza Havlová
Produkcia: Jakub Rálek
PR: Eliška Míkovcová