Divadlo
Archív

Newsletter

Prihláste sa do Lúč-mailing listu, aby ste mohli pravidelne dostávať informácie o programe alebo vyhrať lístky na vybrané akcie.

PODPORA

Spustili sme kampaň.

WWW.KOLOMAZ.SK


 

13 Sep
Štvrtok 19:00 - 20:00

Trvanie 60 min

Miesto Prvá komorná divadelná scéna

Vstupné dobrovoľné vstupné

dasara xhangolli (ALB): psychóza 4:48
Psychoza_web_klubluc

Psychóza 4:48 je hra britskej dramatičky Sarah Kane. Názov hry pochádza z obdobia 4:48, kedy sa Kane v jej depresívnom stave často prebúdza.

Hra je hraná človekom s klinickou depresiou, poruchou, ktorou Kane trpela. Zabila sa po napísaní hry, ešte pred jej premiérovým predstavením. Namiesto tvrdenia, že sa pokúša pokryť depresiu ako celok, je spravodlivejšie uviesť, že ide o veľmi subjektívnu prezentáciu depresie, ktorú ukazuje divákovi v jednom konkrétom prípade. Pozorovanie a následná diskusia o samovražde sú preukázateľné a zatiaľ čo tu neexistuje prísny príbeh ani časový rozvrh, niektoré otázky a udalosti sa jednoznačne riešia: rozhodovanie o tom, či užívať lieky na liečbu depresie, túžby depresie, účinky a účinnosť liekov, sebapoškodzovanie, samovražda a možné príčiny depresie. Ďalšie témy okrem depresie sú tie, ktoré súvisia s izoláciou, závislosťou, vzťahmi a láskou.

Autor: Sarah Kane
Režisér: Nelson Mulla
Hrá: Dasara Xhangolli
Technická spolupráca: Enxhel Gegprifti
Produkcia: Edmond Xhumari