Divadlo
Archív

Newsletter

Prihláste sa do Lúč-mailing listu, aby ste mohli pravidelne dostávať informácie o programe alebo vyhrať lístky na vybrané akcie.

PODPORA

Spustili sme kampaň.

WWW.KOLOMAZ.SK


 

15 Sep
Piatok 21:00 - 22:00

Trvanie 60 min

Miesto Prvá komorná divadelná scéna

Vstupné Voľný

JAKUB GOTTWALD: TŘETÍ LEŽ
Tretilez_web_luc_01 “Jedného dňa ľudia vravia, že je mier a že je koniec vojny. Ale už zajtra vravia, že je nová vojna a že vojna teda pokračuje…”
Dospievajúcich chlapcov – dvojčatá privezie ich matka z veľkého mesta na vidiek k babke, kde jej susedia nehovoria inak ako čarodejnica. Je vojna, v meste nie je čo jesť, no čoskoro sa ukáže, že život s babkou na krutej dedine, môže byť pre dvojčatá životu nebezpečnejší, ako bomby padajúce na mesto. Chlapci vykazujú znaky mimoriadnej racionálnej inteligencie a nájdu spôsob, ako bez úhony prežiť. Surovosť sveta, ktorý ich obklopuje, je nutné pochopiť, vziať si ju za svoju, a preľstiť ju. Existuje nejaký návod, ako bez výčitiek zabiť človeka? Kde sa v človeku berie chuť vziať spravodlivosť do vlastných rúk a konať? Je nutné sa vyvarovať fascinácie zlom, alebo sa naopak nechať zlom opojiť a nechať urobiť zo seba monštrum, ktoré má odvahu sa vzoprieť všemožným mravným zábranám? Podľa kníh Veľký zošit, Dôkaz a Tretia lož od Agoty Kristof, ktoré pôvodne publikoval Editions du Seuil v Paríži. Autorka za toto dielo a jej úsečný, chladný a čistý štýl, až na kosť oholený od zbytočností, dostala niekoľko literárnych ocenení a získala si celosvetový rešpekt.
Réžia: Aleš Čermák
Dramaturgia: Matěj Samec
Preklad: Sergej Machonin, Jan Machonin
Hudba: Matouš Hejl
Produkcia: Dominika Andraško, Magda Juránková
Hrá: Jakub Gottwald
Dĺžka predstavenia: 70 min