Divadlo
Archív

Newsletter

Prihláste sa do Lúč-mailing listu, aby ste mohli pravidelne dostávať informácie o programe alebo vyhrať lístky na vybrané akcie.

PODPORA

Spustili sme kampaň.

WWW.KOLOMAZ.SK


 

22 Dec
Pondelok 19:00 - 21:30

Trvanie 60 min

Miesto Prvá komorná divadelná scéna

Vstupné dobrovoľné

POSLEDNÁ HISTORICKÁ ÚLOHA MLADEJ GENERÁCIE + SÚKROMNÉ ULICE
Form_365_phumg Dve divadelné predstavenia v jeden večer v podaní OZ Tucet pod vedením divadelného režiséra a vedca Jána Šimka
JÁN ŠIMKO: POSLEDNÁ HISTORICKÁ ÚLOHA MLADEJ GENERÁCIE
„Všetky deti vedia že sme k***ti, láska / a ty si stále myslíš že sa z toho vyliečime... / My ale budeme oficiálna kultúra / nežná rocková revolúcia na prvých stránkach novín / celý svet sa z nás poserie a všetci budú k***ti podľa nás... / A my budeme potom spievať už len o láske...“
Lues de Funes: (This is a) Love song
Čo sa stane, keď sa na nejakom žúre dozviete, že v Prahe niekoho zbili a začala sa revolúcia? Jasné, perestrojka beží štyri roky, režimy vo východnej Európe padajú jeden za druhým, Berlínsky múr rozoberajú prví turisti, a v Československu už tiež niečo cítiť vo vzduchu. Ale to je politika a život je predsa úplne inde. Príbehy študentov, ktorí si vo vypätých chvíľach udržali miesto na okraji diania.
Réžia: Ján Šimko
Účinkujú: Martin Meľo, Ľubomír Bukový, Ján Šimko, Matúš Homola
Námet: Fedor Blaščák a Ján Šimko
Dramaturgia: Fedor Blaščák
Hudba: Matúš Homola
Texty piesní: Lues de Funes
Scéna, kostýmy a svetelný design: Jerguš Opršal
Svetlá: Ints Plavnieks
Produkcia: Stanica Žilina-Záriečie
JÁN ŠIMKO: SÚKROMNÉ ULICE
Ešte sa aspoň raz prejsť po ulici, ktorá nepatrí. Po dlhej ulici oproti zapadajúcemu slnku, ticho, počuť kroky a niekde v diaľke detské hlasy. Detský plač. Okná na domoch sú zatlčené dlhými hrdzavými klincami, omietkou na stenách prerastá mach, miestami dokonca drobná burina. Nejaké nápisy, staré heslá, nečitateľné. Možno vietor, príjemný, ale iba na chvíľu a od chrbta. Keď nám bude život pridlhý alebo hrdlo priúzke pre naše výkriky, môžeme sa v pokoji a s určitou istotou vykynožiť.
Divadelná inscenácia tematizuje otázky privátneho a verejného a privatizácie verejného priestoru, ku ktorej na Slovensku dochádza po roku 1989 vo viacerých rovinách - jednak vďaka privatizáciám či reštitúciám majetku, jednak vďaka okupácii ulíc reklamami s obrazmi tiel a osobnými príbehmi, jednak vďaka absencii formulovaného verejného záujmu.
Účinkuje: Ľubomír Bukový a Gregor Š.
Réžia: Ján Šimko