Divadlo
Archív

Newsletter

Prihláste sa do Lúč-mailing listu, aby ste mohli pravidelne dostávať informácie o programe alebo vyhrať lístky na vybrané akcie.

PODPORA

Spustili sme kampaň.

WWW.KOLOMAZ.SK


 

13 Sep
Sobota 19:00 - 21:00

Trvanie 60 min

Miesto javisko Hviezda

Vstupné € 4 / rezervácie € 5 / na mieste

LUCIA SIPOSOVÁ: SLOVENKA NA KVADRÁT
Snj_form_365_siposova Divadelné predstavenie vzniklo podľa rovnomennej autobiografickej knihy spisovateľky a poetky Stanislavy Chrobákovej Repar. Žánrovú rozmanitosť predlohy uplatňuje a podčiarkuje už svojou kabaretnou formou, ktorá stavia na brechtovskej tradícii angažovaného divadla. Postupmi montáže jednotlivých scén zachytáva spoločensko-politické, existenciálne aj intímne aspekty novodobej ženskej migrácie odohrávajúcej sa priamo v srdci dlho očakávanej „novej Európy“. Dráma zaľúbencov, akéhosi novodobého Rómea a Júlie, ktorí sa ocitli v škripci dvoch kafkovských štátnych aparátov, postupne vlastnou váhou prerastá do kritiky súčasnej civilizácie aj s jej odľudšťujúcimi mechanizmami. Intelektuálne, kultúrne, umelecké i jazykové intervencie dodávajú hlavnému námetu ľudskú hĺbku i širšie vyznenie, no tiež prepotrebný humor.
Lucia Spisová je herečka, ktorá sa venuje paralelne s hereckou prácou aj vlastnej tvorbe. Nakazila sa filmárskou vášňou a sama dostala chuť na písanie scenárov. Cestuje a veľa rozpráva, najlepšie v angličtine a španielčine. Tancuje argentínske tango. Má premenlivú tvár aj život. V roku 2009 vyhrala cenu Najlepšia herečka na filmovom festivale v Tiburone v USA.
Účinkuje: Lucia Siposová (Slovensko)
Réžia a dramaturgia: Nick Upper (Slovinsko)
Divadelná adaptácia predlohy, básne, preklady a prebásnenia textov: Stanislava Chrobáková Repar (Slovensko/Slovinsko)
Scénografia, kostýmy, video: Beáta Spáčilová, Jennifer Helia DeFelice (Česká republika, USA)
Hudba, zvukový dizajn: Pavel Johančík, Jiří Macháček, Jennifer Helia DeFelice (Česká republika, USA)
Svetelný dizajn: Janko Oven (Slovinsko)
Choreografia: Václav Púčik (Slovensko)
Produkcia: Ľudmila Kružliaková a Lucia Hurajová (Slovensko)