Divadlo
Archív

Newsletter

Prihláste sa do Lúč-mailing listu, aby ste mohli pravidelne dostávať informácie o programe alebo vyhrať lístky na vybrané akcie.

PODPORA

Spustili sme kampaň.

WWW.KOLOMAZ.SK


 

28 May
Streda 20:00 - 21:00

Trvanie 120 min

Miesto Prvá komorná divadelná scéna

Vstupné € 3 / na mieste

ZUB ZA ZUB (PRESUNUTÉ)
Zzz Zo zdravotných dôvodov jedného z protagonistov je podujatie preložené na iný termín. Včas Vás budeme informovať. Ďakujeme za pochopenie.
Zub za zub je jednoaktová videoopera pre sólistu, predsamplovaný zbor, extenzívny vokál, cimbal a soprán saxofón, ktorá vznikla počas rezidencie autorov v mesiaci jún 2013 v rezidenčnom centre Banská St a nica Contempory.

Hudobníci počas intenzívneho štiavnického pobytu testovali a nahrávali nové kompozície nielen v akusticky špecifickej staničnej hale, ale aj na iných miestach, ktoré spája fenomén opustenosti. Ruín, nedostavaných či časom a okolnosťami zchátraných objektov nájdeme v tomto historickom meste veľa. Sú dôkazom prosperity v minulosti, ale aj nenaplnených podnikateľských ambícií či zmien politického a hospodárskeho systému, ktoré zasiahli do života kedysi priemyselného mesta v 90-tych rokoch minulého storočia. Fabriky zkrachovali, ale ich ruiny, skelety aj napriek desiatkam rokov ostávajú a pripomínajú obyvateľom traumy, ktoré ich mesto zažilo a zažíva. Tóth a Paľko využili genius loci týchto lokácií na nahrávanie. Hudobníci do projektu zapojili aj obyvateľov mesta, najmä outsiderov, ktorí im prerozprávali krátke osobné dejiny vlastnej prosperity aj úpadku. V opere tvoria ich hlasy,"sťažnosti" zbor plačiek. Hlavným sprievodcom, ktorý nás operou prevedie, je Marek Kundlák, Bratislavčan, záporná postava, baritonista, pre Štiavničanov klasický "paštikár". Finálna jednoaktová opera pozostáva z dvojitej videoprojekcie, na popredí ktorej hudobníci hrajú naživo.

Obsadenie: Marek Kundlák, Michal Paľko, Miro Tóth a Zbor predsamplovaných obyvateľov Banskej Štiavnice